in het nieuws

Bedrijf bouwt 5 biogas- en waterstoftankstations

Duurzaam bedrijfsleven.nl 

31-10-2015
Holthausen NRG Points - schone tankstations met duurzame brandstoffen

De firma Holthausen bouwt in de provincie Groningen de komende twee jaar vijf tankstations voor groen gas. Ook komt er een vulpunt voor op groene wijze geproduceerde waterstof.

Holthausen, een onderneming uit Hoogezand die zich richt op gas en gastransport, heeft van de provincie Groningen de opdracht gekregen om de vijf tankstations uiterlijk in 2017 te realiseren. Daarvoor heeft de provincie € 200.000 subsidie vrijgemaakt. Het eerste tankstation komt in de gemeente Winsum.

"Er niet mee beginnen is geen optie. We moeten met z'n allen gaan lopen"

Het bedrijf voorziet een van de tankstations ook van een vulpunt van voertuigen die op waterstof rijden. De waterstof wordt door middel van elektrolyse on site gegenereerd. De benodigde stroom komt van wind- en zonne-energie.

Directeur Stefan Holthausen zegt dat er een goede business case is voor de overstap naar duurzame brandstoffen. Volgens hem wordt het tijd dat het bedrijfsleven inzet op opkomende duurzame technologie, zoals waterstof: "Er niet mee beginnen is geen optie. We moeten met z'n allen gaan lopen. En wij gaan lopen."

Holthausen erkent dat er nog maar weinig auto's en bedrijfsvoertuigen zijn die een brandstofcel hebben en dus waterstof moeten tanken. De directeur denkt dat dit komt door het kip-ei-probleem: er zijn te weinig tankstations, dus consumenten en bedrijven kopen geen waterstofauto's. Tegelijkertijd is het voor een onderneming niet rendabel om een vulpunt voor waterstof te openen.

Provincie Groningen zet in op alternatieve brandstoffen

Tot zijn vreugde ziet Holthausen de provincie Groningen meer inzetten op groen gas, een product dat zijn bedrijf ook verkoopt. Holthausen: "Per regio zijn er verschillende betaalbare energiebronnen. In Groningen is dat biogas, maar er is onvoldoende om heel Nederland te bedienen. Op de lange termijn is waterstof nodig."

Holthausen bouwt al auto's om zodat deze op biogas kunnen rijden. Volgens de provincie Groningen rijden er dankzij een half miljoen aan subsidies al tweehonderd personenauto's, bestelwagens, en vrachtwagens in Groningen op groen gas.

Het bedrijf kan sinds kort ook bedrijfsvoertuigen voorzien van een brandstofcel. Holthausen heeft al een compacte bus omgebouwd tot een demonstratievoertuig dat geheel op waterstof rijdt.

direct een afspraak plannen?

Wilt u meer weten over de ombouwmogelijkheden? Plan dan een vrijblijvende afspraak met één van onze specialisten.